“Unge kan løbe stærkere end ældre, men de ældre kan se om hjørner”

Bjarne Hastrup, stifter og administrerende direktør for Ældre Sagen

Hvorfor unge og ældre beriges i hinandens selskab?

Unge udfordres af hele tiden at skulle præstere bedre. Man skal konstant være den bedste udgave af sig selv og gøre alt endnu bedre end i går.

Man skal både håndtere indre og ydre pres og forventninger. Noget som blandt mange unge forstærkes i mødet med de sociale medier, uddannelsessystemet og ens omgangskreds.

Ældre oplever på samme tid ensomhed. Det handler både om ældre som deltager i aktiviteter og ældre som ikke deltager i aktiviteter. Det er med andre ord ikke aktiviteten i sig selv, der mindsker ensomheden, men følelsen af at blive set og hørt, at blive talt til og at have en betydning i andre menneskers liv, som er betydningsfuldt.

Netværksgrupper og socialt samvær øger ældre menneskers trivsel

Det nationale forskningscenter for velfærd arbejder med forebyggelse af mistrivsel hos ældre. Her erfarer man, at netværksgrupper kan gøre en væsentlig forskel.

…og hvordan det? I netværksgrupperne mødes ældre mennesker ugentligt om forskellige aktiviteter som madlavning, spisning og fortællinger med formålet om at forebygge ensomhed og social isolation.

I projektperioden har der i alt deltaget 67 personer i netværksgrupper i Frederiksberg Kommune, mens 54 har deltaget i Aarhus Kommune. Deltagerne har været mellem 63 og 95 år. Grupperne består af 4 til 8 deltagere, som mødes minimum 2 timer ugentligt i 12 uger.

Udbyttet er at flertallet føler, at de er blevet mindre alene, at de har fået nye venskaber, og at de har mødt mennesker, som de har noget til fælles med. Flere fortæller at deres deltagelse i netværksgrupperne har resulteret i nye bekendtskaber.

Mange giver udtryk for, at netværksgrupperne har været med til at skabe indhold og mening i deres tilværelse, og at det er en aktivitet, som de har set meget frem til.

Alder og erfaring giver ro og overblik til de unge

Alder og erfaring kan være meget værdifuldt i dialogen med et ungt menneske. På samme tid søger ældre ofte fællesskabet mere og får højnet deres trivsel, når de er i fællesskab med andre. 

I dialogen mellem den unge og ældre skabes et relationelt bånd. En gensidig opmærksomhed kan bidrage til at både unge og ældre øger deres velbefindende.